Behandeling van een kalknagel
Een kalknagel of schimmelnagel is een veel voorkomende aandoening die meestal aan de (grote teen) nagel van de voet optreedt. De medische term hier voor is mycosenagel. Een kalknagel is het gevolg van een schimmelinfectie en dus niet van een ophoping van kalk. De nagel ziet er wel wit kalkachtig uit. Andere symptomen zijn een verdikte nagel die hobbelig aanvoelt en soms inscheurt of in zijn geheel loslaat. De infectie is besmettelijk waardoor de infectie over kan gaan op de andere nagels.
Voorkomen van Kalknagels
Ter voorkoming van kalknagels is het belangrijk om je voeten goed te onderhouden. Denk hierbij vooral aan:
- Draag slippers in openbare vochtige ruimtes (kleedkamers, zwembaden, sauna’s etc.)
- Draag nooit te kleine schoenen.
- Droog je voeten goed af nadat je gedoucht of gesport hebt. Ook tussen de tenen.
- Was je voeten niet te vaak. Gebruik wanneer je ze wel wast een milde zeep.
- Wissel eens van schoenen.
- Knip je nagels regelmatig.
- Draag iedere dag schonen sokken.
Behandelen van een kalknagel.
Heb je helaas niet kunnen voorkomen dat je een kalknagel hebt opgelopen. Geen paniek. Er zijn verschillende manieren om een kalknagel te behandelen. Variërend van huis tuin en keuken middeltjes tot laserbehandelingen.
Tip 1: Neem een beetje appelazijn (+/- 150 ml) en doe dit in een bak met water. Week je voeten in het water (15 a 20 minuten). Droog je voeten goed af met een schonen handdoek. Blaas met een föhn je voeten droog op de warme (middelste) stand.
Tip 2: Druppel 2 maal per dag TOCO-THOLIN Druppels op de nagel, zorg ervoor dat de vloeistof ook goed tussen nagel en nagelbed komt. Herhaal dit totdat het geïnfecteerde deel van de nagel volledig is uitgegroeid.
Tip 3: Bezoek een pedicure. Hij of zij kan de nagel voor een deel wegvijlen zodat andere behandelingen een stuk sneller effect hebben. Vaak zal een pedicure ook de nagel behandelen met een schimmelwerend middel en een aantal effectieve tips geven. Door de behandeling regelmatig te herhalen (bijvoorbeeld twee wekelijks) kan de nagel worden genezen.
Tip 4: Het inzetten van lasertherapie. Dit kan bij een specialistische aanbieder van deze therapie. Bijvoorbeeld bij podotherapeuten in Rotterdam en Hengelo. Tijdens de therapie wordt gebruik gemaakt van een fijne laserstraal die het midden van de schimmelkolonie op het nagelbed bereikt. De energie van de laserstraal wordt door de schimmel opgenomen en omgezet in warmte. Tijdens de behandeling vernietigt het laserlicht de schimmels zonder de nagel, het nagelbed of de omliggende huid te beschadigen. Er wordt een temperatuur van 45 graden permanent behaald in de schimmel waardoor deze afsterft. Zodoende wordt de uitbreiding van de infectie gestopt.