In zes stappen verslavingen overwinnen

NeurOptimal Neurofeedback Nederland

Een verslaving overwinnen is nooit een gemakkelijk of rechtlijnig proces. Het vraagt ​​bewust werk, inspanning en tijd. Er zijn echter zes stappen die je kunt volgen die je kunnen helpen bij het overwinnen van zowat elke verslaving waarmee je te maken kunt krijgen.

Het doorlopen van deze zes stappen vervangt echter niet de waarde die je krijgt door professionele hulp te zoeken. Vraag daarom bij twijfel altijd advies aan een hulpverlener of therapeut (Bron: https://www.connection-sggz.nl/).

Stap 1: Erken je verslaving

De allereerste stap om een ​​verslaving te overwinnen, vereist erkennen dat je worstelt met een verslaving.

Stap 2: Verantwoordelijkheid

Je volgende stap om van verslaving af te komen, is verantwoordelijkheid nemen. Stop onmiddellijk met het verzinnen van excuses, stop met het beschuldigen van andere mensen of omstandigheden en stop met het rechtvaardigen van je acties. Stop gewoon met uitleggen waarom je verslaving de moeite waard is om vast te houden.

Stap 3: Voer een zelfevaluatie uit

Je volgende stap is om een ​​proces van zelfevaluatie te ondernemen. Dit houdt in wezen in dat je diep in jezelf kijkt en een aantal lastige vragen stelt die je kunnen helpen de duidelijkheid te krijgen die je nodig hebt om van je verslaving af te komen.

Stap 4: Genereer een nieuw gedrag

Nadat je het zelfevaluatie proces hebt doorlopen, ben je nu klaar om een ​​nieuw versterkend gedrag te creëren dat je verslaving vervangt. En dit is natuurlijk van het grootste belang.

Stap 5: Beoordeel de gevolgen

Je volgende stap is om de nodige invloed te krijgen om de gewenste veranderingen in je gedrag aan te brengen.

Stap 6: Neem geleidelijke stappen

De laatste stap van dit proces omvat het nemen van positieve, proactieve actie. Je doel is om je nieuwe gedrag geleidelijk op kleine manieren te conditioneren totdat het uiteindelijk een gewoonte wordt.