Wanneer is het tijd om hulp te zoeken voor je alcoholgebruik?

Mentale gezondheid

In ons gezellige kikkerlandje waar een biertje bij de borrel net zo normaal is als klagen over het weer, kan het soms lastig zijn om te bepalen wanneer 'gezellig een drankje doen' overgaat in een serieuzer probleem. In deze blog duiken we in de wereld van alcoholverslaving en hoe je kunt herkennen dat het tijd is voor alcoholverslaving hulp. Want laten we eerlijk zijn: de stap zetten naar hulp zoeken is vaak al moeilijk genoeg.

Herken de tekenen van verslaving

Eerst en vooral, wat zijn die alarmbellen waaraan je kunt merken dat jijzelf of iemand die je kent misschien meer dan alleen sociaal aan het drinken is? Misschien heb je gemerkt dat "even eentje doen" niet meer bij één blijft, ondanks goede voornemens. Of erger nog: je dagelijkse functioneren lijdt eronder. We gaan kijken naar welke signalen erop wijzen dat alcohol niet langer gewoon een genotmiddel is maar uitgroeit tot iets groters.

Vraag steun aan familie en vrienden

Stel, je hebt geconcludeerd dat er wellicht sprake is van een verslavingsprobleem. Alleen, wat nu? Een eerste belangrijke stap kan simpelweg praten zijn. Praten met mensen die dichtbij staan; zij kunnen steun bieden en helpen bij het nemen van verdere stappen richting herstel. Maar hoe breng je dit ter sprake zonder schuld of schaamte te voelen? Laten we eens kijken naar handige tips om dit gevoelige gesprek aan te snijden.

Zoek professionele ondersteuning

Hoezeer familie en vrienden ook klaarstaan om te helpen, soms heb je toch echt professionele ondersteuning nodig om daadwerkelijk verandering teweeg te brengen in jouw situatie. Gelukkig bestaan er talloze organisaties die gespecialiseerd zijn in professionele hulp bij gokken en natuurlijk ook bij problematisch alcoholgebruik. Beste  lezer, onthoud goed: Het inschakelen van professionals toont geen zwakte maar juist enorme kracht!

Mogelijke therapievormen en hun effectiviteit

Tegenwoordig bestaan er verschillende therapievormen gericht op het behandelen van alcoholafhankelijkheid – variërend van gedragstherapieën tot medicamenteuze behandeling – elk met hun eigen successcore's . Ik neem jullie mee langs een paar veelbelovende opties die kunnen dienen als mogelijke pad naar herstel.


Mentale gezondheid